Мръсни бомби

Коментар на водещия на "120 минути" - Светослав Иванов

Мръсни бомби

Реклама

Мръсната бомба е коварно оръжие, направено така, че да разпръсква радиоактивен материал с цел да убива или разболява огромни групи от хора. Често мръсните бомби имат психологическо въздействие върху хората в района на активация. 

В момента наблюдаваме публична война с мръсни бомби. Толкова компромати за единица време надали е имало в най-новата ни история. Вадят се разкази за срещи, папки, записи, рисуват се схеми и карикатури, таблици и банкови извлечения.

Какво цели Васил Божков? Ако целта му е да събори Борисов, това е трудно достижима задача, защото мръсните бомби се използват ограничен брой пъти върху бойното поле, което в един момент става радиоактивно за всички страни в конфликта.

Със схеми и голи твърдения няма да стане. Най-малкото защото той самият е участвал на драго сърце в схемите, които са го направили богат, корумпирайки държавни чиновници, депутати и вероятно министри.

Дали казва истината? Това има значение само ако е подплатено с доказателства, а не със статуси и картинки.

Тук обаче има едно голямо "но". Обикновено, в световната юридическа практика, свидетелите като него са особено желани от прокурори и съдии при положение, че техните разкрития водят към разширяване на отговорните лица в един заговор и служат за съдебни действия срещу по-висшестоящи.

Но този тип свидетели съдействат на властите и изчезват от полезрението на обществото. Няма вариант, хем да се саморазправят с властта, търсейки лична вендета, хем да запазят бизнеса си. Защото не става ясно - ти каляш или искаш наистина твоите думи да доведат до обвинения? Има огромна разлика между революция и отмъщение.

Какво цели Борисов? Ако целта му е да покаже на обществото, че води истинска битка с олигарсите, трябва да видим действия срещу всички, които са нарушили закона, защото в момента съществува усещането за оформяне на група на недосегаеми, които заемат овакантените места на тези, които изпадат извън борда.

Всяко закъснение на прокуратурата да образува истински проверки по твърденията на Божков е възможно най-лошата услуга, която правораздавателните органи правят на самия Борисов в момента. Това само подклажда усещането, че има нещо гнило. Но въпросът е и друг - дори и при обявената проверка, как ще бъдат проверени тези сигнали?

Ако прокуратурата и съдът не работят почтено, колкото и проверки да направят, истината отново ще остане скрита. Както нямаше виновни за манипулацията, наречена "Костинброд", която Борисов толкова често обича да припомня.

Тази завера коства десетки хиляди гласове за ГЕРБ през 2013 г. и до голяма степен помогна на власт да дойде правителството на Орешарски. Но също виновни явно няма да има и по "Апартаментгейт", скандал белязал изминалата година. Там също оставаме с горчивия вкус, че някой с някого се е разбрал.

Ето това е мръсната война. Истината се раздробява на малки парченца, за да може колкото се може по-малко от нас да наредят пъзела. Но дори и да го наредим в главите си, няма ли работещи институции, всичко остава на терена на радиоактивните частици, които ни облъчват в замърсената среда, където битките се водят с мръсни бомби.

Целия коментар вижте във видеото!