На лов за Червения юни

Коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов

На лов за Червения юни

Реклама

На лов за Червения октомври. Има такъв роман на Том Кланси. Всъщност това е първият му роман. В него водещ руски генерал дезертира с най-модерната съветска подводница към бреговете на САЩ докато целия флот го преследва. С всяка следваща страница напрежението се покачва, докато в Кремъл хвърчат глави на генерали и министри. 

В крайна сметка, генералът, в чиято роля влиза Шон Конъри успява. Но тази романтика, толкова типична за шпионските романи от Студената война, няма нищо общо със събитията от вчера. В тях няма романтика или битка за идеали.  Тук по-скоро сюжетът е свързан с един от кадрите, които медиите излъчиха при изтеглянето на „Вагнер“ от Ростов - танк излиза от цирк.

Евгений Пригожин е сред най-бруталните креатури на Кремъл. Затворник през 80-те заради кражба, готвач през 90-те, собственик на фирма, която спечели обществена поръчка за доставка на храна за армията, през създател на руската фабрика за Фейсбук тролове в Санкт Петербург, до лидер на паравоенна част, която се намесва в конфликтите в Сирия и Африка.

Пригожин не е професионален войник, но с годините частната му армия беше въоръжена по-добре от редовните руски войници. Москва дълго отричаше връзките си с „Вагнер“, докато самият Пригожин не реши да излезе на светло и дори да отвори офис, сякаш е корпорация, занимаваща се с търговия.

Повеждайки шумна и кратка битка срещу Кремъл и окупирайки Ростов на Дон, команден и логистичен център на руските военни действия в Украйна, бившият готвач предизвика събития, които сериозно удрят авторитета и доверието във Владимир Путин на няколко фронта.

Целия коментар гледайте във видеото!