На лов за Червения юни

Коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов

Реклама

На лов за Червения октомври. Има такъв роман на Том Кланси. Всъщност това е първият му роман. В него водещ руски генерал дезертира с най-модерната съветска подводница към бреговете на САЩ докато целия флот го преследва. С всяка следваща страница напрежението се покачва, докато в Кремъл хвърчат глави на генерали и министри. 

В крайна сметка, генералът, в чиято роля влиза Шон Конъри успява. Но тази романтика, толкова типична за шпионските романи от Студената война, няма нищо общо със събитията от вчера. В тях няма романтика или битка за идеали.  Тук по-скоро сюжетът е свързан с един от кадрите, които медиите излъчиха при изтеглянето на „Вагнер“ от Ростов - танк излиза от цирк.

Евгений Пригожин е сред най-бруталните креатури на Кремъл. Затворник през 80-те заради кражба, готвач през 90-те, собственик на фирма, която спечели обществена поръчка за доставка на храна за армията, през създател на руската фабрика за Фейсбук тролове в Санкт Петербург, до лидер на паравоенна част, която се намесва в конфликтите в Сирия и Африка.

Пригожин не е професионален войник, но с годините частната му армия беше въоръжена по-добре от редовните руски войници. Москва дълго отричаше връзките си с „Вагнер“, докато самият Пригожин не реши да излезе на светло и дори да отвори офис, сякаш е корпорация, занимаваща се с търговия.

Повеждайки шумна и кратка битка срещу Кремъл и окупирайки Ростов на Дон, команден и логистичен център на руските военни действия в Украйна, бившият готвач предизвика събития, които сериозно удрят авторитета и доверието във Владимир Путин на няколко фронта.

Целия коментар гледайте във видеото!