Нашите букви

Коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов

Реклама

"Освен за гордост, днес е време за помирение. Помирение със собствените си мисли. Защото силата на словото и думите могат да рушат стени и чувства, но могат и да носят успокоение и упование, дори и изречени тихо от вътрешния глас в главата на всеки от нас. Константин Философ е бил ловък дипломат и е знаел как да си служи с думите.

През своя живот той изълнява няколко ключови дипломатически мисии за тогавашния свят. Млад, само на 24, но вече ерудит. Израснал в Солун, но говорещ толкова добре арабски, колкото и иврит, Константин Философ заминава за Багдад малко повече от 100 години, след като българският хан Тервел спира арабите пред стените на Константинопол. Но няма кой да ги спре да нахлуят в Испания. Западът и Изтокът, християнството и исляма спешно се нуждаят от мир. И Константин Философ е призван да го осигури, защитавайки християнството.

Той пристига в Багдад, в момент, в който градът изживява своя културен разцвет. В града вече има над 100 библиотеки, дори училища, в които се учат древните лекари. "Христос е създал човека между ангелите и скотовете, като го е отличил от скотовете чрез речта и разума...". Това е сред най-запомнящите се цитати на Константин Философ по време на диспута със сарацините"...

Целия коментар вижте във видеото!