Пропаганда всяка тука оставете

Коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов

Реклама

Това просто не се случи.

Страховете не се сбъднаха. Апокалипсисът се отложи, колкото и да ни плашеха. Твърденията, че Европа ще умре от студ без руския газ, ще се разпадне, икономиката на континента ще гръмне, как еврото ще се срине, как републиканците ще вземат цялата власт в САЩ и ще прекратят финансовата и военната помощ за Украйна, всичко това просто не се случи напук на преувеличението и свръх драматизма.

Не че не трудно в Европа. Не че не е трудно в България, но в никакъв случай събитията тук и там все още нямат ефект на катаклизъм върху живота ни, каквито са имали световните войни, раждането на комунистическия строй или падането на Берлинската стена. В този смисъл, пропагандата, която толкова обърка западния свят в последното десетилетие, също не е особено ефективна в нашия регион.

Идеята на пропагандата е да раздува разделенията в обществото, в което се прицелва. Тя се впива във всеки дискусионен въпрос с цел да наклони везните в едната или в другата посока, изправяйки хората едни срещу други. Това става само по генерални и силно разделящи теми - в някой общества това са абортите, в други е националността, в трети са бежанците. Крайната цел е подкопаване на доверието в институциите и хаотични политически движения с популистки уклон.

Точно както ви споделих преди няколко години – трябва да ги видим, за да ги видим.

Западните общества традиционно имаха по-консенсусен политически бит, което ги превърна в лесна жертва за стимулиране на разделенията по различни въпроси. Видяхме това с резултата от Брекзит, избора на Тръмп за президент през 2016-та. Пропагандата свърши своята работа и разтърси тези общества отвътре.

Целия коментар на Светослав Иванов вижте във видеото!