Троянски коне и Шенген за начинаещи

Коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов

Троянски коне и Шенген за начинаещи

Реклама

Частичното приемане на България в Шенген, по въздух и вода, идва в момент на обща ескалация на проблема с мигрантите. Встрани от политическата реторика, която ще бележи публичната среда около предстоящите европейски избори, статистиката показва, че Европейският съюз е на път да получи един милион официални молби за убежище, което е най-голямата бройка след мигрантската криза през 2015 година.

Това означава, че мигрантският въпрос ще е в центъра на политическите дебати особено в западната и северната част на блока, където политиката на хаотично приемане на стотици хиляди икономически мигранти през последното десетилетие не даде очакваните резултати на попълване на работни места на все по-гладната за кадри европейска икономика, в която заради лошата демографска картина все повече се усеща масова липса на работници.

Вместо това се наложи за първи път в своята история, шведската армия да бъде използвана в рамките на собствената си държава, за да противодейства на етническите банди в големите шведски градове. В края на есента Германия върна частично паспортния контрол с Полша, след като стана ясно, че група, оглавявана от заместник-министър на външните работи е организирала продажба на десетки хиляди визи в Африка и Азия.

Така, че когато си говорим за корупцията в България, не трябва да гледаме на нея само като на роден феномен. 
В този смисъл, че България само би спечелила от засиления граничен контрол и повечето средства за противодействие на мигрантския поток по границата с Турция. Всяка чуждестранна помощ в това отношение е добре дошла. Това, което не става ясно от условията, които Австрия поставя пред страната ни във връзка с „Шенген за начинаещи“ обаче е защо Виена иска засилени проверки по границата между България и Румъния?

Целия коментар гледайте във видеото!