В Заешката дупка

Коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов

В Заешката дупка

Реклама

Знаете какво е "Заешката дупка" от "Алиса в страната на чудесата". В технологичния свят това е термин, който описва начина, по който социалните мрежи завличат потребителите си, манипулирайки техните стереотипи, страхове и емоции с цел те да прекарат пред екрана колкото се може повече време.

Средствата, с които се осъществява това на моменти са брутални - препоръчване на съдържание, свързано с конспирации и популизъм, крайни идеи и предубеждения. В "Заешката дупка" на социалните платформи в продължение на цялото десетилетие се родиха разделените общества и поляризацията. Родиха се и широките коалиции, които заляха Европа, слагайки край на ерата на еднопартийните мнозинства.

Да наблюдаваш събитията в България в момента също наподобява преминаване през "Заешката дупка" от Алиса, която попада в страната на чудесата. Досущ като в класиката, рейтингът на някакви хора се смалява пред очите ни, опитали магическа отвара на властта. В страната на чудесата сред тях цари мир и разбирателство и всички са облечени в нови "евроатлантически одежди" и си разказват истории, които дори и с нови думи звучат познато.

Всичко изглежда толкова уморително - досущ като Алиса - сутрин малки, следобед си мислят, че са големи, за да се смалят отново щом настъпи вечерта.

Целия коментар гледайте във видеото!