Външните вътрешни работи на България

Коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов

Реклама

Решението на Русия за частична мобилизация на над 300 000 мъже прави войната в Украйна доста по-сложна. Ситуацията в Европа става по-сложна. Ситуацията в света става по-сложна. И ситуацията в България, логично, става по-сложна.

Така наречените "референдуми" за директна руска анексия на една пета от територията на Украйна ще съвпаднат с последната седмица на предизборната кампания у нас, а обявяването на самата анексия ще се случи два или три дни преди изборите на 2 октомври. Това ще е прецедент, невиждан от Втората световна война, в който една агресия всъщност ще бъде представена като "защита на родината". Ще бъдат откъснати територии, които ще бъдат "обявени" за територии на чужда държава, които ще бъдат бранени със заплахи от ядрени оръжия. Това означава, че с голяма вероятност ЕС ще наложи още по-сурови санкции. В международните отношения хаосът ще се увеличи. Ситуацията ще стане още по-непредсказуема и опасна.

И не ви казвам това, защото искам да ви плаша, а защото войната в Украйна, мобилизацията в Русия, реакцията на Европа, всички тези взаимно свързани събития оказват влияние върху нашия живот в България - върху емоциите, обществените настроения, ценностите ни,  цените, инфлацията, политиката и изискванията, които ще имаме към тези, които се борят за нашите гласове и ще защитават интересите на нашата европейска България.

Целия коментар на Светослав Иванов вижте във видеото!