Власт, но на какви цени?

Коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов

Власт, но на какви цени?

Реклама

Въпреки по-евтините суровини, сметките ни не са по-ниски от миналата година, цените в магазина не са по-ниски от миналата година, нито пък в заведенията е по-евтино от миналата година.

Въпреки че инфлацията спада за пети пореден месец, огромният спад в цената на газа, евтината електроенергия, сметките са все така високи – и на парното, и за потребителите на газ. Не само това, но цените на храни и услуги продължават да се покачват.

Какво се случва в България? Един от големите въпроси в момента е на какво се дължи това. Aко попитате правителството, най-вероятният отговор ще бъде нещо от сорта, че стандартът, заплатите и пенсиите са се вдигнали в последните 12-18 месеца и затова е нормално повечето пари в обращение да компенсират по-високите цени на всичко. Често управляващите казват, че българската икономика е в добра кондиция.

Но защо ние не го усещаме? Първо, защото инфлацията изяде увеличението на доходите преди изобщо да го усетим. Ниските доходи станаха още по-ниски на фона на по-високите цени. Когато всичко е по-скъпо, можем да кажем, че стандартът ни е същият като преди само, че плащаме и получаваме по-големи суми. Мнозина пък биха казали, че живеят по-зле, защото за много наши сънародници увеличение на доходите изобщо не се случи, което прави инфлационният удар още по-силен върху тях и техните семейства.

Целия коментар гледайте във видеото!