Защо не казахте по рано...?

Коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов

Защо не казахте по рано...?

Реклама

С настъпването на новата година дойдоха и първите сметки. Очевидно е, че това, което се случва със сметките на битовите потребители на газ в България е абсолютно ненормално. Суровината скача на борсите и цяла Европа е в ступор, който започна още през лятото.

На този фон, за да запази нивата на украинските транзитни такси, Германия така и не дава зелена светлина на "Северен поток 2". Европа щяла да стане още по-зависима от руския газ, чува се познатият рефрен от Вашингтон.

Ясно е, че Русия в момента играе своята игра. Харесва ни или не ни харесва, разбираме го или не го разбираме, но Москва го прави, защото може. На натиска отговаря с друг тип натиск. Под санкциите е, но с тези цени на петрол и газ, приходите стабилизират страната. В продължение на години Европа беше в силна позиция, защото Русия трябваше да продава суровината си, за да печели. В момента, ако европейският клиент не иска или прекалено силно натисне Кремъл, количествата се насочват към Китай и Азия, където гладът за енергия е по-силен от всякога.