Андрей Зубов: Виждаме подготовка за военна операция в Молдова

Много от хората в Молдова подкрепят Путин и той се надява на триумф, който не се състоя в Украйна, каза политологът

Реклама

Молдова е сред онези бивши съветски републики, където влиянието на войната в Украйна се усеща буквално като икономическо и социално земетресение. Заключена между Румъния и Украйна, Молдова е малка страна с население под 3 милиона души, разкъсвани между Русия и Европа. Областта Приднестровие или Транснистрия, както е на румънски, е самопровъзгласила се република, която няма международно признание. Държавните й символи са изцяло свързани със Съветския съюз, като сърпа и чука. В исторически план тази област е била част от първото и второто българско царство. Поглеждаме натам, заради опасенията, че Молдова ще е следващата цел на Москва. Ексклузивно ще погледнем тази тема с Андрей Зубов.

Андрей Зубов е руски историк, политолог и философ. Роден е в Москва. Завършва престижния Институт по международни отношения в Московския университет. Работи като професор по философия. През 2014 г. е дисциплинарно уволнен заради критика, отправена към руското правителство и действията в Крим. 

В периода 2014-2018 г. работи във в. "Новая газета", а от 2016 г. е заместник-председател на Партията за народна свобода в Русия.

В една от последните си публикации коментира темата за евентуалното анексиране на Приднестровието, част от територията на Молдова. Това ли е вратата към разрастването на войната?