Бъдещето на Европа и войната в Украйна

Специално интервю със заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана

Бъдещето на Европа и войната в Украйна

Реклама

В края на седмицата дипломатическата активност в нашия регион значително се повиши. В Букурещ беше отправено послание, че Черно море е зона, която изисква много голямо внимание, а България и Румъния имат ключовата роля за поддържането на мира в морето. 

Тази тема и много други важни въпроси обсъдихме в специално интервю със заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана.

Джоана е политик с огромен опит. Външен министър по време на приемането на Румъния и България в НАТО, а днес заместник-генерален секретар на Алианса. Ако реши да се кандидатира за президент, би спечелил, твърди социологическо проучване. Неговата позиция по отношение на войната в Украйна е непоколебима - действията на Русия са заплаха за всички ни.

 

Догодина ще отбележим 20-годишнина от началото на членството ни в НАТО. Мислите ли, че армиите ни са способни да ни отбраняват от всички опасности около нас сега?

„Ясно си спомням времето, когато 7 нации, Румъния, България, балтийските страни и още две, се присъединиха. Аз бях министър на външните работи на страната ми, когато влязохме в НАТО. Разбира се, няколко месеца по-късно влязохме и в ЕС. В случая на България и Румъния, това стана две години по-късно. Беше момент на огромна промяна за съдбата ни, за армиите ни. Естествено, с минаването на времето започваш да осъзнаваш значимостта на тези моменти“.

„Преобразуването на икономиките ни, обществата ни и армиите ни е процес, отнемащ време. Не знам конкретно положението в България, но при нас цели десетилетия нямаше достатъчно инвестиции във въоръжените ни сили. До определена степен отрезвяването с войната, започната от Русия срещу Украйна, бе стратегическо пробуждане за всички ни, в Германия - т. нар. zeitenwende или точка на пречупване, но всички осъзнахме, че се нуждаем не само от силни икономики, добри политики, добри работни места, но и силна отбрана и армии. Членството в НАТО е полезно и защото има не само български, румънски, чешки, полски или американски път, а натовски път – съвместно“.

 

 
Тагове: 120 минути