Д-р Дейвид Кац: Хроничният стрес може да причини дисбаланс в хормоналните нива

Което може да засили възпалителните процеси, допълни той

Реклама

Д-р Дейвид Кац е сред най-влиятелните личности в областта на човешкото здраве. Той е директор на "Изследователския център за превенция" към Медицинския университет на Йейл, както и професор по обществено здраве в същия университет. За него доброто здраве се крие в три основи и ясни правила.

"Трябва да се опитвате да имате повече и по-често физическа активност, да се храните здравословно - предимно с минимално преработени храни и с растения – зеленчуци, плодове, ядки, семена, пълнозърнести и бобови храни, да не пиете газирани напитки, а вода и да не пушите. Тези три неща се свързват с по-нисък риск от сърдечни заболявания, рак, диабет, удар, деменция", каза д-р Дейвид Кац.

"Има значителни научни доказателства, че хроничният стрес и тревожността могат да причинят дисбаланс в хормоналните нива, което може да засили възпалителните процеси, да увреди артериите и да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания, наддаване на тегло в торса, риска от диабет, риска от рак", допълни той.

"Добрата психическа устойчивост, щастието и силните взаимоотношения ни помагат да инвестираме в здравето си", категоричен е д-р Кац.