Дейвид Смит: Спадът на реалния доход е рекорден за последните 60 години

За инфлацията, цените и парите

Реклама

Дейвид Смит е британски икономист, журналист и автор в областта на финансите и икономиката. Учил е в университета в Кардиф, както и в Оксфорд. Кариерата му започва като икономически репортер в "Лойдс Банк". От 1989 г. е редактор в отдел "Икономика" към изданието "Сънди Таймс". От 2016 г. води и своя седмична рубрика.

Преподава в университетите в Кардиф и в Нотингам. Автор на книгите "Години на нестабилност. Какво следва" и "Нещо ще се случи". Най-новата му книга "Безплатен обяд: Лесно разбираема икономика" излезе преди няколко седмици.

"В момента сме свидетели на шок в цените на енергия. Всъщност два шока – първо, разгръщането на световната икономика след пандемията и това води до недостиг на доставки. Много от продуктите на Запад се доставят от Китай, но и много от Украйна и Русия, особено хранителните продукти, така че има сътресение в цените на тока. Резултатът е, че това намалява реалния доход в държавите, които консумират тези продукти, включително по-голямата част от Европа, а и Обединеното кралство", коментира Дейвид Смит.

"Настоящата година ще е лоша по отношение инфлацията на енергия и храни, но очаквам идната година инфлацията навсякъде да спадне. Вярвам, че тази криза, този шок в цените ще премине до догодина", смята той.

Вижте във видеото целия разговор.