Диана Адама - в епицентъра на коронавируса

Ухан: Разказ от първо лице

Реклама

41%  от инфектираните с коронавирус са оздравели. Над 36 000 души бяха изписани от китайските болници в провинция Хубей.

Някои от тях са развили респираторни заболявания без наличие на коронавирус. Именно такъв е случаят с американката Диана Адама.

Тя се намира в епицентъра на заразата - град Ухан.

"През януари влязох в болница. Имах някакъв проблем с дишането, с бронхите. Взеха секрет от бузата ми, направиха ми кръвни изследвания, не ме таксуваха нищо и не ми казаха нищо за вируса. Половин час по-рано бях чула, че военните бази са били затворени още преди два месеца. Така че са знаели, че вирусът е тук, но не бяха казали на никого, не бяха направили нищо", разказва Диана Адама.

Не след дълго Диана е изписана за домашно лечение с инхалации и диагноза бронхит. Думата коронавирус обаче започва да се споменава все по-често из улиците на Ухан.

Превенцията срещу корона вируса на повечето хора по света се ограничава до използването на предпазни маски, но достатъчно ли е това?

Маските не се ползват винаги правилно. Те със сигурност ще те опазят да не си пипаш устата, да не вкарваш вируса в организма си. Също така очилата те предпазват, ако някой кашля. Маска за цялото лице е най-добре. Поръчала съм ги и ги очакваме още, както и химическите защитни костюми. Хората трябва да си мият ръцете. Трябва да се използва сапун, какъвто и да е, и вода. Да се мият ръцете поне 20 секунди, да се почисти под ноктите. Топлината също го убива. Ако имаш яке, сложи го на топло. Имам една стая, която наричам "чиста" – за биологичен риск – всичко, използвано отвън, оставям там за няколко дни, не го използвам отново. Дори храната, която внасям, оставям там да престои. Имам отделна баня, в която се мия, като се прибера. Косата трябва да се измива, като се прибереш от отвън, ако някой около теб е кихал или кашлял.