Джеймс Пардю: България почти изцяло зависи от Русия за енергията си

Джеймс Пардю е американски военен и дипломат, посланик на САЩ в България

Реклама

Мерките със зъби на американската администрация в България от тази седмица породиха много дискусии. Сега ще видите американския посланик, който още преди 16 години заяви, че у нас се "ловят само дребните риби". Как изглежда страната ни според Джеймс Пардю днес?

Джеймс Пардю е американски военен и дипломат, посланик на САЩ в България.

През 90-те години Пардю е един от преговарящите в екипа на Ричард Холбрук, довели до подписването на Дейтънското споразумение. Участва в американската мисия по обучение и екипиране на отбранителните сили на Босна.

Като представител на Вашингтон, води преговори със Слободан Милошевич и други сръбски политически лидери по време Косовската война. Американски преговарящ в международната мисия за урегулиране на етническите конфликти в Северна Македония, която води до Охридското споразумение.

Преди да започне работа като дипломат, в продължение на 28 години Пардю е офицер във военното разузнаване, като се издига до директор на външното разузнаване в Пентагона. Има чин полковник.

Джеймс Пардю е посланик в България между 2002 и 2005 година. Една от най-запомнящите се фрази на американския дипломат е, че у нас "се ловят само дребните риби".

Вижте разговора във видеото.