Евродепутатът Рихо Терас: Русия разбира само от сила, не и от слабост

Отношения пред скъсване - за посещението на Жозеп Борел в Москва

Реклама

Отношенията между Европа и Русия – през седмицата над една шеста от евродепутатите подписаха искане за освобождаването на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика Жозеп Борел. Причина стана неговото посещение в Москва по-рано този месец.

Това беше едно посещение, което разпали за пореден път европейските страсти към Русия. След задържането на Алексей Навални, в началото на месеца върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел кацна в Москва, за да приеме, по описанието на „Политико“, „гол след гол“ в своята врата.

„Свикнахме с все по-честото използване от страна на Брюксел на едностранни рестрикции без легална основа. Поне засега живеем с идеята, че Европейският съюз е ненадежден партньор“, каза по време на посещението му Сергей Лавров.

И критиките заваляха. Борел не реагира на това изказване. Нито на факта, че Русия изгони трима европейски дипломати с мотив, че са участвали в протестите в подкрепа на Алексей Навални. Чак след като се завърна Борел направи опит за по-остро изказване.

Въпреки това над 70 депутати подписаха писмо с настояване за оставката на Борел до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Един от тях е генерал Рихо Терас. Според бившият главнокомандващ на естонската армия и настоящ евродепутат Борел „е причинил сериозна вреда на репутацията на ЕС“.