Христо Грозев за „Миротворец“: Зад сайта стоят група публицисти, включително един бивш служител на секретните служби на Украйна

Той лично е подавал сигнали срещу публикуването на лични данни на журналисти и на техните семейства

Христо Грозев за „Миротворец“: Зад сайта стоят група публицисти, включително един бивш служител на секретните служби на Украйна

Реклама

През седмицата един сайт разбуни духовете в политическите среди в България. Директорите на спецслужбите бяха изслушани от депутатите относно списък в сайта „Миротворец“, който публикува имена на „врагове на Украйна“. Сред тях има и имена на българи, като това на които зам.-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин от БСП, депутата от БСП Борислав Гуцанов, бившият лидер на БСП и президент Георги Първанов и други от съществуващи и несъществуващи партии, както и на журналисти.

Сайтът е с много спорна репутация, каза в интервю за предаването „120 минути“, разследващият журналист от „Белингкат“ Христо Грозев, носител на „Оскар“ за документалистика за филма „Навални“.

„Сайтът се появи в средата на 2014 г., няколко месеца след анексирането на Крим, след влизането на руски войски под прикритие в Украйна. Още тогава го забелязахме, беше ми интересно кой стои зад него. Още 2014 г. стана ясно, че зад него стоят група публицисти, включително един бивш служител на секретните служби на Украйна“, коментира журналистът.

По думите му първоначално в списъка са били имена на украински граждани, заподозрени в причастие към инвазията и колаборация с руските окупационни власти. През годините обаче този списък е нараснал до огромната цифра от 290 000 имена.