"Роуминг": Зад завесата на екзорсизма

Ексклузивно пред bTV говори главният екзорсист на Ордена на екзорсистите и Светият орден на Архангел Михаил – архиепископ Енрайт

"Роуминг": Зад завесата на екзорсизма

Реклама

Екзорсизмът е религиозна практика за гонене на демони, духове и други духовни въплъщения, свързани с дявола и злото. От древни времена тази практика съществува в редица религии и култури.

В християнството екзорсизмът се извършва от членове на църквата, които са духовни лица. Действията на екзорсиста се възприемат като лек, а не като наказание. Екзорсистите вярват, че хората, в които се е вселило злото, са жертви на манипулация от зли сили, които не носят отговорност за действията си.

В католическата църква екзорсизмът се извършва само от лица, които получават специално разрешение. Екзорсистите се обучени да различават въплъщенията на злите сили от съществуващи психически и физически заболявания.

Според католическото разбиране, някои демони се крият дълбоко в душата и остават там в продължение на години.

Екзорсизмът влезе в световните новини преди две седмици, когато от Международната асоциация на екзорсистите разкритикуваха новия филм с Ръсел Кроу – „Екзорсистът на папата“. В лентата, за която се твърди че е вдъхновена от реални събития, Кроу играе екзорсист, който трябва да разследва обладаването на малко момче. По време на ритуала той разкрива вековна тайна на Ватикана.

Архиепископ Рон Фейл-Енрайт е главен екзорсист на Ордена на екзорсистите и Светият орден на Архангел Михаил. Това е международна организация, която извършва „демонични разследвания“ и оценка на нуждата от екзорсизъм в 24 държави. Отец Енрайт нарича това „Министерство на екзорсизма“.

Ексклузивно пред bTV говори главният екзорсист – архиепископ Енрайт!