Шри Шри Рави Шанкар: Себелюбието е враг на щастието

Стресът ни прави нещастни, казва той

Реклама

Шри Шри Рави Шанкар е посланик на мира, духовен водач и обществен деятел. Роден е в Тамил Наду, Индия, през 1956 г. Получава името Рави, което от хинди означава "слънце", както и Шанкар в чест на индийския светец Ади Шанкар. На 17-годишна възраст през 1973 г. той завършва с отличие две специалности - Ведическа литература и Физика.

Шри Шри Рави Шанкар основава "Изкуството да живееш". Неговите програми за образование и самостоятелно развитие предлагат мощни инструменти за премахване на стреса и за укрепване на чувството за благополучие. Считан за неутрална фигура с единствената цел постигане на мир, той представлява надежда за хората в конфликти. От войната в Ирак, през Пакистан и отношенията между Колумбия и ФАРК.

"Стресът е основната причина за тази напрегнатост. Стрес означава твърде много неща за вършене, твърде малко време и никаква енергия. Това е формулата на стреса. Когато хората имат толкова много за вършене, а нямат нито енергия, нито време, те изпадат в стрес. Когато са под стрес, са нещастни. Вижте, днес нещата са много по-лесни, отколкото преди. При нашето поколение, ако искаше да научиш нещо, да провериш нещо, трябваше да отидеш до библиотеката, да се разровиш в каталога. Отнемаше половин ден само да намериш в коя книга да търсиш това, което искаш да намериш. Но днес получавате всичко на върха на пръстите си, цялото знание. Всичко в света вече е леснодостъпно… На един клик… Така че има много информация, но само тя не може да те направи щастлив. Трябва да имаш личност, която може да устои на предизвикателствата, на стреса. Такъв характер ще донесе щастие", казва Шри Шри Рави Шанкар.