Тимъти Снайдър: Най-важно е не да се борим с фалшивите новини, а да генерираме истински новини

Фактите са ценен ресурс, подобно на чистата вода, допълни той

Тимъти Снайдър: Най-важно е не да се борим с фалшивите новини, а да генерираме истински новини

Реклама

Във времена на спадащо доверие в институциите, във времена на битка за истината, която вече става все по-трудно достижима ценност – среща с един от най-известните интелектуалци на нашето време.

Tимъти Дейвид Снайдър е роден през 1969 г. Той е сред най-известните световни историци, професор в Йейлския университет в Ню Хейвън. Изследовател на историята на тоталитаризма, комунизма и Холокоста. Автор на книгите "Кървави поля. Европа между Хитлер и Сталин", "За тиранията" и "Пътят към несвободата". Тези книги са преведени на 33 езика и са продадени в милиони екземпляри в целия свят. Новата книга на проф. Снайдър, в съавторство с покойния историк Тони Джъд, "Да мислиш 20 век" вече е преведена на български език.

"Надявам се и е много важно да играем в защита, да изобличаваме политици, живеещи предимно в света на фантастиката, което е вярно за американския президент, например, а и за руския президент. Много е важно да държим социалните платформи в интернет отговорни, а не да им позволяваме да поддържат безсмислени аргументи като "Ние трябва да имаме право да казваме каквото си искаме, пък хората да проверяват". За мен най-важно е не да се борим с фалшивите новини, а да генерираме истински новини. Фактите са ценен ресурс, подобно на чистата вода. Изисква се много труд да се достигне до факт и ако ни е грижа за демокрацията, за човешките права, за осигуряване на смислено бъдеще, трябва да създаваме политики, които генерират факти", каза Тимъти Снайдър.