Той се изправи срещу мафията в Италия: "Роуминг" от Сицилия с Джузепе Анточи

Братята на мълчанието са страхът и примирието, казва той

Реклама

2020 г. след четири години тайно разследване, над 1000 полицаи атакуват селата около планината Неброди в Сицилия. Задържани са над 100 души. Сред тях хора с прякори като "Русия" и "Вито Корлеоне", по романа на Марио Пузо – "Кръстникът".

Сред арестуваните са високопоставени членове на сицилианската мафия, а Италия затаява дъх, за да чуе обвиненията. Те доказват, че мафията отдавна е насочила поглед към европейските пари, предназначени за развитието на региона.

Италия ще получи близо 200 милиарда евро по плана за възстановяване, но перфектната работа на прокурорите в случая доказва, че страната има способност да се бори ефективно с крадците на публични средства.

Сицилианските мафиоти, счетоводителите им и помощниците им от държавната администрация, общо 91 души, бяха осъдени през седмицата на общо 660 години затвор.

Всичко това се дължи основно на един човек.

Джузепе Анточи е директор на природен парк "Неброди". Като такъв той затяга контрола по проверка на фирмите, кандидатстващи за европейски финансиране, което директно удря по схемите на мафията. Мерките на Анточи скоро влизат в националното законодателство.