Избрано от "120 минути": Магдалена Адамович

Вижте ексклузивното интервю с нея във видеото

Реклама

Магдалена Адамович е жена, преживяла по особено жесток начин огромна загуба, но въпреки това е намерила сили да продължи. Благодарение на което е тук днес.

В мразовитата вечер на 13 януари 2019 г., Павел Адамович, кметът на Гданск, се качи на сцената с мисълта, че ще поздрави публиката на най-големия благотворителен концерт в страната.

Пред очите на зрителите обаче се разиграва страшна гледка. Докато кметът на втория по големина град в Полша, дал на Европа движението "Солидарност", говори пред хората, на сцената се качва мъж. Никой не осъзнава това, което се разиграва за по-малко от секунда.

Кметът пада на земята, прободен в сърцето. Непознат мъж размахва оръжието, а 15-сантиметровото острие хвърля отблясъци пред смаяната публика, в която има и много деца. Павел Адамович е убит пред всички. Той издъхва часове по-късно в ръцете на съпругата си Магдалена. Записът с неговото убийство обикаля света и показва до какви крайности може да стигне едно общество, живеещо в токсична политическа и медийна среда.

Магдалена Адамович, която влезе в Европарламента само няколко месеца след убийството на мъжа й, в студиото на "120 минути" в Страсбург.

Вижте ексклузивното интервю с нея във видеото.