Проф. Николай Витанов: Всички хули и обиди, които се изляха по мен, ми калиха нервите

Математикът беше гост в рубриката "В главната роля" в "120 минути"

Реклама

Проф. Николай Витанов е роден през 1963 година във Велико Търново. Завършва математическата гимназия в града със златен медал. Следва физика на твърдото тяло в Алма Матер. Специализира в Германия, Франция и Япония. Професор е в Института по механика към БАН. От началото на ковид пандемията той ръководи екипа, чийто математически изчисления и прогнози служат на правителствата, за да изготвят националните планове за справяне с кризата. 

Пандемията си отивам ситуацията върви към това да става ендемична. Вирусът става като грипния т.е. той няма да си отиде съвсем, но ще стане поредният вариант на грип. Предните два вируса сега са птичи грип и свински грип. И този ще стане някакъв грип – „прилепов грип“ не знам как ще го кръстят.

Това заяви в студиото на „120 минути“ математикът проф. Николай Витанов.

„Честният отговор е не, нямаше да се хвана. Предположих какво ще се излее върху мен, но предположих до каква степен. Преди да се захвана, бях обикновен професор, който имаше проблеми с треперенето на ръката да напише формулата на листа, сега - след толкова обиди срещу мен нямам никакви проблеми. Мога да мина и през човек, вкалиха ми нервите. Коставаше ми доста неща, в началото косата ми не беше толкова бяла, но свикнах. Така цялата теория, която съм учил 20 г., успях да я приложа и на практика“, така отговори той на въпроса „ако сега може да върнете времето назад, щяхте ли да се занимавате с изчисляване, модели и прогнозиране на COVID-19“.