В главната роля: Джесика Ланг

Вижте гостуването ѝ във видеото

В главната роля: Джесика Ланг

Реклама

Наричат я кралицата на класическото кино. Джесика Ланг е носителка на две награди "Оскар", пет "Златен глобус" и три статуетки "Еми". Актрисата има общо 44 филмови, театрални и телевизионни награди и 85 номинации за ролите си в киното и театъра.

Джесика Ланг е родена и израснала в Клокет, Минесота. Носи полски и финландски корени. През 1967 г. печели стипендия за изкуства в Университета в Минесота, но заминава да учи пантомима в Париж. Пробивът й в киното започва през 1976 г. с главната женска роля в световноизвестния екшън "Кинг Конг". Тогава продуцентът Дино де Лаурентис я избира сред стотици кандидатки.

Три години по-късно режисьорът и хореограф Боб Фос й поверява ролята на ангела на Смъртта в култовия мюзикъл "Ах този джаз".

Прави запомнящи се роли във филмови и телевизионни продукции като "Пощальонът винаги звъни два пъти", "Тутси", "Зловеща семейна история". През 1992 г. изгрява на Бродуей с ролята си в "Трамвай "Желание" в пиесата на Тенеси Уилямс.

Последната й роля е на Филис - майката в пиесата на Пола Вогел, чиято премиера беше на Бродуей този април.

В реалния живот Джесика Ланг е майка на две дъщери и един син от любовта й с Михаил Баришников и драматургът Сам Шепърд.

В последните 20 години художествената фотография е нейна страст. Джесика Ланг е в България за откриването на изложбата със 120 чернобели авторски фотографии, които можете да видите в Националната художествена галерия в София до 29-и септември.

За кинолентата на живота и фотографията зад обектива - Джесика Ланг ексклузивно в "120 минути".