В главната роля: Георги Чапкънов-Чапа

В главната роля: Георги Чапкънов-Чапа

Реклама

Скулпторът Георги Чапкънов-Чапа е съавтор на герба на републиката, на „Слънцето“, украсило фасадата на НДК, на статуята на Св. София в столицата и на много други популярни творби. Негови произведения са изложени в престижни музеи по цял свят. Има трима синове и осем внуци. Талантливият творец гостува в предаването „120 минути“.

„Чапкънин означава дословно развратник, а в България използваме думата за „разбойник“. Прапрадядо ми е живял край Кавала и е бил близък с турците, защото им е давал да пият. Веднъж турците идват, когато прапрадядо ми и синовете му отсъстват. Гостите се напили и посегнали на снахите. Заспали, а когато прапрадядо ми се прибрал, им отрязал главите. Оттам идва прозвището чапкънин. На другата сутрин цялото семейство бяга, за да се спаси“ – разказва Георги Чапкънов.

След това фамилията преминава през голямото изпитание на чумата. Всички 12 деца умират за една седмица. Така на стари години прапрадядо му и прапрабаба му започват отново да правят деца. Раждат се три момичета и най-накрая неговият дядо, на когото да оставят наследството.

„За „Слънцето“ на НДК беше голяма драматургия. Проектът беше одобрен, но партията не разрешаваше да се сложи. Един ден Людмила Живкова ме извика и каза да го сложим временно. Така стои и до днес – временно! Ако не беше Людмила, нямаше да го монтираме“ – сподели скулпторът.

„А пък за статуята на Света София какво чудо беше! Колегията не ме обича, езическа била, грозна била, направо не ми се говори“ – допълни Георги Чапкънов, който получава пожизнена пенсия от 312 лева. Наскоро тя бе увеличена, но творецът все още не в получил новата сума.

„Все още работя, макар че няма сили. Най-големият син изчезна, след като майка му почина. Не съм го виждал и по-добре. Средният е режисьор, страхотен е и го канят на много места. Най-малкият син и съпругата му нямат работа, затова гледам да им помагам. Имам и осем внучета“ – призна Георги Чапкънов.

Съпругата му липсва и той все по-често я сънува, което според него е знак, че скоро „ще се видим“.

„България е идиотско място, прокълнато място, населено с проклети хора. Иначе е красива държава“ – сподели с огорчение скулпторът на финала на интервюто.