Венелин Петков: Истинската журналистика не е мнението на един човек или на група хора

Директорът на „Новини, актуални предавания и спорт” в bTV коментира и сблъсъка между истинската и псевдожурналистиката

Венелин Петков: Истинската журналистика не е мнението на един човек или на група хора

Реклама

Медиите са технологиите, колкото по-развита е една технология, толкова по-развито е образованието в обществото, съответно – толкова повече се развиват медиите, това върви в общ пакет.

Това каза директорът на „Новини, актуални предавания и спорт" в bTV по повод новото мултифункционално студио на bTV Media Group.

„За да продължиш да се развиваш, ти трябва да се доближиш до сърцата и съзнанията на хората, да говориш с изразните средства, които те вече имат и да говориш на езика, на който те вече говорят. Давам пример от зората на съвременната телевизия – първите репортажи от войната във Виетнам през 60-те години се снимат на кинолента, която трябва да бъде обработена с химикали и специално студио. Докато зрителят види репортажа минават дни, това е немислимо сега. Днес говорим за супер бързи темпове на работа”, обясни Петков.

Венелин Петков разказа, че проектът за новото студиото е бил мащабен и дългосрочен, защото се очаква то да бъде използвано години напред. Това е и причината да бъдат потърсени най-добрите дизайнери в бранша.

За новото студио на bTV Новините се погрижиха от „Вийч и Вийч”. „Стюърт Вийч е главният творчески директор, Маша Вийч е негова съпруга, партньор и архитект в този дизайнерски проект. Те са много особена компания, която се гордее със своя специфичен подход за изграждане на пространства и телевизионни студия”, каза Петков.

Венелин Петков коментира сблъсъка между истинската и псевдожурналистиката. По думите му, причина за това е развитието на технологиите.

„Ние не просто трябва да намерим една информация, която може да излезе отвсякъде, ние трябва да потвърдим нейната автентичност. Ние трябва да потвърдим, че източникът, който е предоставил тази информация, наистина е снимал в Хасково, а не в Хонг-Конг. Потвърждаването на информацията от няколко независими източника – това е ключа. Понякога това забавя скоростта на представяне на информацията, но е ключово ‘‘, допълни Петков.