20 години живот под прикритие в САЩ

Историята на Елена Вавилова, която през 2010 г. заедно със съпруга си са арестувани около разкриването на група от 10 руски шпиони

Реклама

Една жена в продължение на четвърт век живее с канадска и американска самоличност. Когато през 2010 г. Елена Вавилова и съпругът ѝ са арестувани около разкриването на група от 10 руски шпиони, се оказва, че дори и децата на семейството не са предполагали, че родители им не са "типичните" американци.

"Работата на един разузнавач независимо от коя страна е – и искам да подчертая, че става дума не само за съветски или руски разузнавачи – е насочена към предоставяне на сведения от поверителен и секретен характер, които да са в услуга на вземането на правилните политически решения от ръководителите на съответната страна. Дейността ни целеше предотвратяване на възможни заплахи, тенденции, които съществуваха по времето, когато работехме ние от страна на САЩ и други западни страни, които работеха в противовес на Съветския съюз. В това се състоеше работата ни. Събиране на конфиденциална и секретна информация и своевременното й предаване на нашето ръководство. Заради това цялата ни работа и прикритието, или както го наричаме на наш професионален език "легендата", беше с цел животът ни в страната по пребиваване да бъде като на всички останали хора и възползвайки се от предимството да ни приемат за свои - да събираме тази информация", сподели тя.

"Арестувана беше цяла група руски разузнавачи. Естествено разбрахме, че отделен разузнавач не може да се провали сам, защото когато човек работи професионално и отговорно, тоест, изпълнява всички мерки за безопасност, е много трудно да бъде разкрит. Такива случаи не съществуват. Основният проблем при провал на хората е предателството. Това стана в нашия случай. Всички ние, цялата ни група, беше предадена от един човек. Отначало разбрахме, че това е предателство. А след това, след няколко месеца, узнахме и кой е бил. Успешно бяхме работили много, много години. Но за съжаление, в резултат на едно предателство мрежата ни беше разкрита. И последва арест", разказа Елена Вавилова.

"Разузнаването работи по заявка за конкретни факти. В каквато и да било ситуация, даден човек, който работи за разузнаването, е длъжен да търси конкретни факти, а не някакви си там предположения или теории. Затова, докато нямаме факти, е много трудно да се съгласим с това или онова конспиративно предположение. Смятам, че не само разузнаването, но и другите институции – и световни, и във всяка страна, не трябва да обръщат внимание на произхода на вируса, доколкото, разбира се, сме свидетели само на слухове. Това, което не бих желала обаче да стане, е да се използва дадена криза за търсене на стратегическо предимство. Забелязва се вече подобна тенденция. Някои страни започнаха да обвиняват друга страна, че е създала вируса, или че го е разпространила. Американците обвиняват китайците. Англичаните и те обвиняват китайците. Имаше и недоволство от страна на американците, че Русия уж била разпространявала някакви сведения. Такива опити за използване на ситуацията за политически цели според мен не трябва да има. Но ако една страна изведнъж се сдобие с достоверни сведения за произхода на вируса е нужно да ги сподели. И ми се струва, че именно тук може да се положат усилия за обединение, за да се намери достоверен източник за произхода на вируса. С цел да се помогне за излизане от кризата. И за да не се повтори подобна ситуация в бъдеще", коментира тя.

Вижте във видеото целия разговор с Елена Вавилова.