Aлпинистът Николай Петков: Трябва да си уважаваме символите – като знамето, както и националните празници

Ивайло Радков пък не само е побеждавал в най-сложните маршрути за катерачи, но и подготвя бъдещите шампиони на България в този спорт

Aлпинистът Николай Петков: Трябва да си уважаваме символите – като знамето, както и националните празници

Реклама

Важно е да имаш цел и да извървиш собствения си път към нея. Това каза в предаването „120 минути“ легендарният ни алпинист Николай Петков.

„Не е най-важна височината на върховете – само по себе си върховете са върхове, защото завършват с връх. Те могат да бъдат една хубава цел, защото е важно човек да има цел и да извърви своя път до тази цел“, поясни Николай Петков.

Според него „в катеренето, както и в алпинизма има определени стъпала, по които трябва да минеш, за да стигнеш до целта“.

„Важно е също така символите да се тачат. Трябва да си уважаваме символите – като знамето, както и националните празници“, каза още алпинистът, който е забил старото българско знаме – конска опашка, на най-високия връх в света.

Николай Петков и Ивайло Радков са забивали българското знаме на най-високите и трудните за изкачване върхове на планетата. Николай е единственият човек изкачил Еверест по два от гребените на планината и слязъл по трети гребен.

„Западният гребен на Еверест е много интересен. Освен, че е границата между Непал и Китай, той се явява и граница на планинската верига. Там минават много сериозни ветрове и това го прави сложен за изкачване“, обясни той и посочи, че след експедицията, в която е участвал преди 40 години, никой повече не е успял да го изкачи до върха.

Ивайло пък не само е побеждавал в най-сложните маршрути за катерачи, но и подготвя бъдещите шампиони на България в този спорт.