Анна Заркова: Главният прокурор у нас не е просто човек, който представлява институция, той самият може да бъде институция

Всеки главен прокурор у нас може във всеки момент да образува или да прекрати разследване срещу всеки политик, обясни журналистът

Реклама

Гост в студиото на "120 минути" е журналистът Анна Заркова. Тя представя новата си книга "Главните прокурори - от Татарчев до Гешев".

"Започнах да пиша книгата в края на миналия юли. Тогава, струва ми се, за първи път този хроничен глад за законност и справедливост, който ни мъчи от доста години насам, беше приет като непоносим и за първи път излезе като бунт на улицата", отбеляза тя.

"Когато реших да седна да пиша, се получи една неприятна "жива картина" на институцията "Главен прокурор", или по-точно на институцията такава, в каквато тя се беше преобразила. А тя се беше вече преобразила - от надзорник на законност, както е по Конституция, в някакъв политически силов играч, който очевадно от време на време играеше извън полето на законността и на морала. Аз реших да го опиша това преобразяване, което стана пред очите ни", сподели Анна Заркова.

"Има един проблем в прокуратурата, който видяхме и тези дни, онагледен от недопустимото и неприлично въоръжено нахлуване на прокуратурата в президентската институция – всеки главен прокурор у нас може във всеки момент да образува или да прекрати разследване срещу всеки политик. С това той може да създаде определена политическа ситуация, т.е. той може да "размести картите" и да прецака някого в политическата игра. Това е, защото главният прокурор у нас не е просто човек, който представлява институция, той самият може да бъде институция", заяви тя.

Вижте във видеото целия разговор с журналиста Анна Заркова.