Атанас Кръстанов: Пожарите на АЕЦ „Чернобил“ също могат да пренесат радиоактивни замърсявания на много големи разстояния

Атанас Кръстанов е сценарист на филм, който навлиза в детайли около реакцията на властта в България в дните след ядрената катастрофа в Чернобил

Атанас Кръстанов: Пожарите на АЕЦ „Чернобил“ също могат да пренесат радиоактивни замърсявания на много големи разстояния

Реклама

“В България радиоактивният облак пристигна след обяд на 1 май. Най-голямо замърсяване имаше в Южна България и в планинските райони”, заяви в предаването “120 минути” Атанас Кръстанов, който е бил ръководител на аварийния център в случай на ядрена авария към "Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели". 

Той е и сценарист на филм, който ще излезе след няколко месеца, който навлиза в детайли около реакцията на властта в България в дните след ядрената катастрофа в Чернобил.

“Беше много интересно, защото постъпих в комитета през 1987 г. веднага след аварията и тогава започнаха да се появяват съобщения в медиите. Още от 1 май една група от специалисти в СУ - главно управление хидрология и метрология, започнаха да правят изследвания на фолаута, който се разпространи от „Чернобил“ и заля както Европа, така и България”, каза той. 

Кръстанов подчерта, че е започнало веднага да се правят изследвания в момента, в който е започнала аварията. 

“Първо се разбра в Швеция от тяхната атомна централа, че има проблеми. Проф. Бончев тогава декан на факултета по атомна и ядрена физика организира веднага специалистите в катедрата да започнат измерване, тъй като те знаеха много добре какво би следвало от такова ядрено замърсяване”, добави той. 

Кръстанов обясни, че още на 4 май е имало доклад, който се е разпространил и предал на постоянната правителствена комисия. “В него се предлагаха много елементарни мерки за профилактика и за елиминиране на тези замърсявания – миене на ръцете, на улиците, ограничаване на излизането навън. Тези доклади от правителствената комисия не се приеха. Единствено армията проведе защитни мероприятия”, каза Кръстанов.  

“Появи се един много интересен радиационен фактор, който до този момент не се акцентираше – горещите частици, фракции от разпрашения ядрен реактор в „Чернобил“. Те предизвикаха бурни дебати. Попадайки в белите дробове те могат да предизвикат много тежки последици”, обясни той.