България нито веднъж не е използвала системата за издирване на изчезнали деца през социалните мрежи

Механизмът предвижда да бъде изпратено специално съобщение за търсеното дете чрез "Фейсбук" на всички потребители в радиус 200 км

Реклама

България нито веднъж не е използвала системата за издирване на изчезнали деца през социалните мрежи – "Амбър Алърт", въпреки че в началото на 2018 г. МВР обяви официално, че се включва в инициативата. Ако полицията се обърне към ГДБОП, които отговарят за системата у нас, механизмът предвижда да бъде изпратено специално съобщение за търсеното дете чрез "Фейсбук" на всички потребители в радиус 200 км.

От дирекцията, която основно се бори с организираната престъпност, обявиха, че не са били информирани за случая с изчезналото в края на октомври 18-месечно дете от търновското село Николаево, а критериите за задействане на системата са високи.

"Не може родител, на когото детето му не се е върнало последните 2 часа от училище да иска публикуване на информация в „Амбър Алърт”. Само остри случаи, които се преценяват от органите на полицията, че се касае за отвличане, че се касае за сериозни неправомерни действия…", заяви директорът на ГДБОП Явор Колев.

Семейството от Николаево, което само започна кампания в интернет, е сигурно, че ако "Амбър Алърт" беше използвана, детето им щеше да се намери.