Блокирани в открито море: Хиляди българи не знаят кога и как ще се приберат у дома

По данни на Международната морска организация 150 000 професионални моряци в момента са на борда въпреки изтеклите им договори

Реклама

Коронавирусът промени света ни завинаги. Пандемията засегна работата, икономиките и социалните ни контакти. Достигна, на практика, до почти всички и много от нещата, които иначе сме виждали само по филмите, станаха реалност.

Морето само е отделен свят. Хиляди пътуват - едни към мечтаната ваканция, а други се качват за пореден път, рутинно, защото са на работа.

По данни на Международната морска организация 150 000 професионални моряци в момента са на борда въпреки изтеклите им договори. На практика, блокирани. Основна причина e коронавируът. Сред тях има и българи, като капитан Иван Льолев.

"Ако имам някаква яснота, да кажем 10-15-20 дни, че ще бъда сменен някъде, със сигурност пак няма да бъде кой знае колко голям проблем. Човек може да се настрои психически и да го изтрае, но казвам ви отчаянието настъпва оттова, че няма никаква яснота", казва той. 

Свързваме се по телефона, защото в средата на Индийския океан, където се намира капитан Льолев, обхватът често изчезва. След дни започва шестия си месец на борда. 

"Има хора с такива контракти. Специално моят няма удължаване – точно 4 месеца е контрактът. Но имайте предвид, че тези, които имат удължаване, удължаването е 1 месец, не е повече. Дори и да броим, че контрактът има неписано правило - удължаване, то мина“, разказа българският моряк.

На корабът, който той управлява, има общо шестима българи, четирима са с изтекли договори, о смени няма как да бъдат направени.