Цветелина Пенкова: Енергийната ефективност няма как да се постигне само с изолации

"Над 400 млн. лева от първия транш от Плана за възстановяване и устойчивост са насочени именно към нея – подобряване на сградния фонд", каза още европейският депутат

Цветелина Пенкова: Енергийната ефективност няма как да се постигне само с изолации

Реклама

„Енергийната ефективност няма как да се постигне само с изолации. Над 400 млн. лева от първия транш от Плана за възстановяване и устойчивост са насочени именно към нея – подобряване на сградния фонд. Става въпрос за дълбоки реновации, смяна на вътрешните инсталации на сградите, на отоплителните системи, на уредите за отопление“.

Това коментира в специалното студио на „120 минути“ ексклузивно в Брюксел Цветелина Пенкова – европейски депутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

„Това е много ключова и сериозна тема в ЕС. Ако бъде направен дълбок ремонт на една жилищна сграда, се очаква енергийната ефективност да бъде около 60%. Какво означава това за домакинствата? По-малко разходи за парно, газ, ток. Според някои данни сметките биха намалели с 50%. В България недвижимото имущество като собственост е доста висок процент. Такъв тип подобрения повишават и себестойността на жилищата“, посочи Пенкова.