Д-р Асен Меджидиев: Предстои да бракуваме нови 2,5 млн. ваксини, а искат от нас да закупим нови 7 млн. дози

Страната ни няма право да ги препродава, затова служебният здравен министър е предложил в Брюксел, да се прекрати договора с фармацевтична компания „Пфайзер“

Д-р Асен Меджидиев: Предстои да бракуваме нови 2,5 млн. ваксини, а искат от нас да закупим нови 7 млн. дози

Реклама

Предстои да бракуваме нови 2,5 млн. ваксини, а искат от нас да закупим нови 7 млн. дози. Тава заяви в предаването „120 минути“ служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. Според него усилията в момента са насочени към имунизацията на децата срещу варицела и морбили.

„България не е участвала в определянето на броя на COVID ваксините, които трябва да ни бъдат доставени. В този процес са участвали само пет държави, членки на ЕС. Те са определяли количествата на доставени ваксини за всяка една страна, като основния критерии за това е населението. Така за България е планирано едно много голямо количество“, обясни д-р Меджидиев.

Здравният министър подчерта, че до юни месец страната ни трябва да закупи още седем милиона дози. Към момента в България има 2,8 милиона дози, които са бракувани. „През следващия месец предстои да бракуваме още 2,5 милиона дози“, допълни той и уточни, че отделно от това имаме предплатени от редовния кабинет „Петков“ други 1,5 милиона дози.

„Това е едно огромно количество ваксини, което реално ние ще трябва да платим и след това да унищожим. Точно затова поставих темата в Брюксел по време на срещата на здравните министри в общността“, допълни д-р Меджидиев.

Според него България е направила опит да дари тези ваксини, но никои не ги е пожелал. Страната ни няма право да ги препродава, затова служебният здравен министър е предложил в Брюксел, да се прекрати договора с фармацевтична компания „Пфайзер“ и да се препоръчват конкретни количества, според нуждите на всяка една конкретна държава, членуваща в ЕС. Плащането пък да не става предварително, а след доставката на ваксините.