Д-р Симеонов: Може би родените през 2023 г. ще я помнят като най-студената зима в живота си

Според него в близките 50 години заради изсичането на дървета се очаква част от Амазония да изчезне и да се превърне в савана, което ще промени климата не само на САЩ, но и на целия свят

Д-р Симеонов: Може би родените през 2023 г. ще я помнят като най-студената зима в живота си

Реклама

„В обозримо бъдеще, ако не се приемат мерки, ни очакват екстремни явления като наводнения, суши и градушки. България ще преминава постепенно към по-топъл и сух климат.“ Това каза световноизвестният български учен д-р Владимир Симеонов в предаването „120 минути“ по bTV.

„Следя процесите от 30 години. Обикновено реалността е по-близо до лошите прогнози, отколкото до средните. Да не говорим за оптималните. Така е, защото продължаваме да отделяме парникови газове, които предизвикват затоплянето на планетата с нарастващи темпове, не само че не го намаляваме“, каза още той.

Според него в близките 50 години заради изсичането на дървета се очаква част от Амазония да изчезне и да се превърне в савана, което ще промени климата не само на САЩ, но и на целия свят.

„Ако продължаваме така, може би не само Испания и Португалия могат да се превърнат в пустини, но и цялото Средиземноморие“, каза ученият.

„Може би родените през 2023 г. ще я помнят като най-студената зима в живота си“, добави Симеонов.

Той обясни, че не се знае кога могат да започнат необратими промени.