Да виждаш със сърцето си

Кауза на Виктор Асенов в момента е да помага на деца от домове и с проблемно поведение

Реклама

Виктор Асенов е смело момче, което не спира да покорява върхове. Прави го, въпреки че не вижда света в цветове и форми, но го усеща чрез адреналина и духа на приключението. Той може да покори Пирин, да пробяга цял маратон и да кара колело.

В предаването „120 минути“ Виктор гостува с второто си куче водач – лабрадорът Тади, която е на две години и половина.

Първото – Идалго, е пенсионирано, защото е над 12 г. – почива си вкъщи.

„Човек може да види нещо, когато иска да го види. То може да се види не само с очите, то може да се усети и да се види с другите сетива, със сърцето“, казва незрящия мъж в интервю за предаването „120 минути“.

Когато е в планината – на някой висок връх, той не вижда, но усеща величествената гледка.

До пети клас си той е посещавал училище за деца с нарушено зрение, където децата се движат на групи и си помагат всеки ден. По думите му това им пречи да станат самостоятелни. Аз станах самостоятелен, когато напуснах училището за слепи и започнах да посещавам масово училище, подчерта Виктор. Признава, че в началото му е било много трудно.

Със съпругата си Калина, която също е незряща, се запознава чрез общ учител. И тя е посещавала масово учебно заведение. Двамата ставата семейство 2018 г.

През 2017 г. двамата си казват „да“ на връх Мусала. Година по-късно вдигат приказна сватба в София. Надяваме се скоро да можем да осиновим дете, сподели Виктор.