Ева Майдел: Влиянието на Китай е изключително голямо

Зависимостта на Европа от Китай трябва да бъде намалена и да направим така, че да имаме един буфер от запаси в ЕС – на медицински материали, на медикаменти, на стоки, преди да предприемем последващи действия, каза тя

Реклама

Зависимостта на Европа от Китай трябва да бъде намалена и да направим така, че да имаме един буфер от запаси в ЕС – на медицински материали, на медикаменти, на стоки, преди да предприемем последващи действия. Това каза в предаването „120 минути“ Ева Майдел, която е част от ЕНП, най-голямата парламентарна фракция в Европарламента. Вижте цялото интервю с нея:

– В какво по-точно службата за външно действие обвинява Китай?

– Аз смятам, че към момента за абсолютно всички европейски институции и до голяма част за европейските граждани е ясно, че Китай се опитва да намали до някаква степен своята вина за разпространение на вируса. Дори, по-конкретно се опитва да направи така, че да стане основна държава, която да има принос в борбата с него. Точно за това, още преди един месец самата аз публикувах статия, в която ясно казвам, че Русия и Китай произвеждат своята версия на случващото се и това няма нищо общо с реалността, която се случва в Европа.

Тази тяхна версия е насочена да раздели държавите членки в ЕС. Тяхната версия, която те се опитват да направят по-явна чрез различни видове пропаганда и дезинформация, никъде не споменават помощта между държавите членки, никъде не говорят за това, че Германия често взема френски пациенти, никъде не говорят за това, че румънски доктори отидоха в Северна Италия. 

Не говорят за това, че България шие предпазни облекла за Австрия. Единственото, което виждаме в тяхната пропаганда са един или два самолета, които са пристигнали в Италия с помощите. Така че аз смятам, че това, което пише в доклада, вече е абсолютно ясно за абсолютно всички европейски граждани, но със сигурност за институциите, така, че не е нещо ново непременно. 

– Вие лично имате ли съмнение, че този доклад е олекотен, че службата на господин Борел се е поддала на китайски натиск, за да премахне някои от най-острите заключения срещу Китай в този доклад?

– Първо трябва да кажем, че това звено за дезинформация, което е част от т.нар. външно министерство на ЕС, има много важна роля. Нейната роля всъщност е ЕС да не става цел на координирани информационни атаки и да може да ги предвижда тези неща, да ги описва, да ни информира. За мен случая с Китай и Русия в тази пандемия е изключително ясен и точно затова, тук, в момента е много важно ние да си отговорим на малко по-големия въпрос – Какво правим оттук нататък с Китай, какви ще бъдат нашите взаимоотношения. Влиянието на Китай е изключително голямо и нашето взаимодействие с Китай в определени сфери. Ако искаме Китай да бъде наш партньор в определени сфери – как ще продължим работа с тях, и това са важните въпроси в момента пред ЕС, на които ние трябва да си отговорим и по които трябва да работим и дебатираме. 

Целият разговор вижте във видеото!