Габи Сибони: Криминалната група „Килнет“ е дирижирана и управлявана от руското правителство

Криминалната група "Килнет" е дирижирана от руското правителство, за да се изпрати вид послание към България

Габи Сибони: Криминалната група „Килнет“ е дирижирана и управлявана от руското правителство

Реклама

След атаката срещу Български пощи преди няколко месеца, която нанесе огромни щети, вчера страници на български институции станаха обект на нови атаки. Засега бяха засегнати само интернет-страниците им и то не фатално. Отговорност пое руската хакерска група "Килнет"(Killnet).

Междувременно, по покана на Съюза за стопанска инициатива, в София пристигна един от архитектите на киберзащитата на израелската армия Габи Сибони. С него се срещна Стоян Георгиев. 

- Български държавни институции бяха подложени на кибератака през последните 24-48 часа. Какво знаете за тази атака?

- Като начало това не е първата атака срещу България. През последната година имаше няколко. Както разбирам, това е DDos (дидос) атака от руска група, наречена „Килнет“. Това е организирано от Русия. Това е не просто руска група, не просто криминална групировка, а тази криминална група е дирижирана и управлявана от руското правителство, това е моето предположение, за да се изпрати вид послание към България. Пропагандно съобщение.

- Какво съобщение изпраща руската държава? Каква е целта?

- Предположението ми е, че повечето от действията на руската държава сега са свързани с украинската криза. Предположението ми е, че се изпраща послание, че България има нещо общо с експлозията на моста. Изглежда ми странно всичко това, но те не са активни само срещу България. Те са активни срещу всички страни от Европейския съюз, също както и срещу Съединените щати, страните от НАТО. България е част от това и просто поема своя дял от атаки.

Цялото интервю гледайте във видеото!