Хуан Калдерон: Държавните лидери не вземат решения с мисъл за дългосрочната перспектива

Припомнете си интервюто с латиноамериканския държавник

Реклама

Хуан Мануел Сантос Калдерон беше два последователни мандата президент на Колумбия. Красива страна със сложна история и имидж, който беше белязан доста дълго време.

"Ние можеше да сме много ефективни във военно отношение, но аз се опитвах винаги да хуманизирам крайния резултат. Казвах на войниците си: "Ние ще ги смажем, но не ги третирайте като врагове. Гледайте на тях като на противници". Защото ние винаги се стремим да унищожаваме враговете, но противниците също са човешки същества и те се побеждават. Точно това направихме. Ние уважавахме човешките права на населението, но и на противниците си. Това беше важно в дългосрочен план. Тогава дори и противниците ще те уважават повече и ще получиш по-голяма легитимност. И точно това се случи", каза Хуан Калдерон по отношение на проблемите, които е имал за решаване с ФАРК и останалите партизански групи, когато става министър на отбраната, и начина им на решаване.

"Колумбийската армия започна военните операция срещу тях, уважавайки техния живот. Да, знам звучи като парадокс и противоречие, но това е истината. Защото аз знаех, че каквото и да се случи на бойното поле, един ден ще седнем на масата на преговорите, за да се опитаме да сключим мир", допълни той.

"Държавните лидери не вземат решения с мисъл за дългосрочната перспектива. Те предпочитат да мислят краткосрочно. Затова популизмът днес стана правило, а не изключение. Ти трябва да си достатъчно смел и да имаш куража да вземеш непопулярни решения, които след години ще донесат по-добър живот на страната и на хората. Не трябва нито един лидер да губи този стремеж. Но реалността днес прави все по-трудно за управляващите да вземат подобни решения", коментира Хуан Калдерон.

"Така завършваме оттам откъдето и започнахме. Имиджът на Колумбия в момента. И тренда да се филмира живота на Ескобар, охраната му, сина му и кой ли още не", допълни той.