Илюзия ли е завършването на АМ „Хемус“?

Стоян Георгиев със специален репортаж и някои нови разкрития за магистралата

Илюзия ли е завършването на АМ „Хемус“?

Реклама

1 млрд. лв. лева аванси, повдигнати обвинения за източване на милиони в сакове и една строителна илюзия. Това е най-епичната магистрала в историята на България – „Хемус“, която тази година ще стане на 50 години. Или по-точно няма да стане, защото я няма.

Нито един от обвиняемите по делото за източване на парите за строежа на магистрала „Хемус“ не пожела да се види с екипа ни. Прокуратурата не е обявила официално имената им, но публично известно е, че от общо 8 обвинени за източването на над 50 млн. лв. петима са бушони – собственици на кухи фирми, през които парите са преминали преди да бъдат изтеглени кеш, потънали в сакове и изчезнали безследно. Трима са представители на реални големи строителни компании. И нито един държавен служител. И нито един политик.

„За първи, втори и трети лот са платени на „Автомагистрали“ 350 млн. и те са ги раздали в голямата си част на фирми. Платени са 320 млн. с ДДС за 4, 5 и 6 –ти лот.  И за 7-8 и 9-ти лот 473 млн. Сами може да сметнете – това е около 1 млрд., които са дадени аванси“, каза регионалният министър Иван Шишков.

На фона на този милиард само в лотовете от едно до три има законно и реално строителство. В четвърти и пети е установено незаконно строителство, преди да има отчуждаване и разрешение за строеж. За останалите лотове парите са раздадени преди да има дори проект. 

Строежът на магистрала „Хемус“ през последните години се документира подробно с дрон от ентусиасти от форума skycrapercity. С тяхно разрешение използваме кадрите от последната година, за да сравним и установим какво се е построило по продължението на магистралата, за което са платени над милиард лева на българските данъкоплатци. По лотовете от 1 до 3 – от Боаза до Плевен, не установяваме никакъв напредък.  Скоро при нас пристига представител на една от частните компании, на които държавната „Автомагистрал“ е възложила и платила да строят, за да потвърди впечатлението ни. 

Цялото разследване на Стоян Георгиев гледайте във видеото!