Истанбулската конвенция враг ли е на традиционните семейни ценности?

Даниеле Канджеми и Симона Граната-Менгини са двама от създателите на документа

Реклама

Тази седмица в Европейския парламент една от основните теми на дебат беше приемането на Истанбулската конвенция от всички страни членки. Документът разпали страстите у нас и в много европейски държави.

За да отговорят на всички въпроси около нея, в предаването „120 минути” специални гости са двама от хората, които са в основата на формирането ѝ – Даниеле Канджеми, който ръководи отдела по човешко достойнство и равенство на половете към Съвета на Европа и Симона Граната-Мeнгини – зам.-изпълнителен секретар на Венецианската комисия.

–  Истанбулската конвенция враг ли е на традиционните семейни ценности?

Даниеле Канджеми: Със сигурност – не. Да погледнем истинското пълно име на Истанбулската конвенция – Конвенция за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Това е манифестът, това показва каква е единствената, истинска цел на тази конвенция. Не виждам как борбата с насилието над жени и домашното насилие може да се счете по някакъв начин като нещо против традиционните семейни ценности, на която и да било държава. Според мен опасното за една държава, за едно семейство и традиционните семейни ценности – е насилието, а не инструментът за борба с насилието.

Вижте целия разговор във видеото.