"Историята в 120 секунди": Как е изглеждала първата маска срещу заразни болести?

Идеята за пълно предпазно облекло с маска за лицето с клюн е на един от най-уважаваните френски медици за времето си - Шарл де Лорм

Реклама

Извит клюн и дупки за очи. Така е изглеждала първата маска, предпазваща от заразна болест. Появява се по време на чумата в Европа преди повече от 300 години и са се използвали само от лекарите.

Приличащото на клюн приспособление пред носа на всеки от тях се е пълнело с естествени „миризми” като сушени цветя, билки и други растения. Така изобретателите са намерили решение как медиците да не се заразяват при преглед на милионите болни пациенти под карантина, тъй като се е смятало, че коварната болест се е предавала по въздуха. Именно заради това и „клюнът” на маската е бил от кожа – защото този материал „не задържа заразата”. 

Идеята за пълно предпазно облекло с маска за лицето с клюн е на един от най-уважаваните френски медици за времето си - Шарл де Лорм. Личният главен лекар на трима крале на Франция, включително Кралят Слънце – Луи XIV, добавя към маската и робата и специална черна кожена маска, която се превръща в символ на лекарите. Така те са били разпознаваеми - където и да отидат.