Избрани моменти от "120 минути": Щангистът-писател

Асен Златев е един от най-успешните ни спортисти, но без притеснения слага заглавието "Пътят на Скитника", когато разказва за живота в книгата си

Реклама

Асен Златев е един от най-успешните ни спортисти, но без притеснения слага заглавието "Пътят на Скитника", когато разказва за живота в книгата си. Успява да вдигне над главата си 225 кг. Така поставя нов световен рекорд.

Изхвърляне и изтласкване – двата типа движение в щангите. Момчетата от пловдивското спортно училище имат възможност да следват примера на един от най-добрите ни спортисти.

Тайната как физическата сила може да е нищо без добрата психическа нагласа е на неколкократния шампион по вдигане на тежести. Разказва как десетките отличия от стотиците състезания по целия свят го учат на дисциплина и са му показали пътя в живота.

"Децата са ни хубави, но просто искат система. Искат някой да ги води, за да бъдат добре. Те трябва да знаят какво се изисква от тях и какво трябва да правят. Защото иначе са като свободни електрони - чудят се, лутат се, "Какво става, къде сме"… Един псува, друг наркотици… това ни е системата в момента. В спорта си е цъфтежа на младостта и тогава човек чувства удовлетворение, когато гледа добри майстори какво изпълняват. И ние чакаме такива други майстори в България да се умножат", коментира той.

Вижте целия разговор с щангиста Асен Златев във видеото.