Йордан Радичков-внук за думите, дълга и отговорността

Реклама

След 2 часа и половина път на север от София се отбиваме по почти черен път. Без табела. Единственото нещо, по което личи, че тук някога е имало живот е кръстът на разрушената църква. В центъра на изчезналото село Калиманица гордо стои повече от 350-годишния летен дъб.

"Дядо ми винаги е казвал, че… идеалното общество винаги е малко, компактно - не повече от 300 души. Той винаги е твърдял, че това е било едно идеално общество, в което може да израсне дете, да се отгледат деца - въобще да съществуват заедно хората", споделя Йордан Радичков-внук.

Идеалът на великия писател Йордан Радичков - както разказва неговият внук, обаче е убит през средата на миналия век. Заради идея за язовир.

"Всички хора са били изселени от тука, всички къщи биват изравнени със земята и по една или друга причина, не се стига до това да се направи язовир и просто селото вече го няма", казва той. 

"В тоя периметър са родени всички негови истории, всички негови героии и той не просто си ги е измислял, това са истински герои!", твърди внукът на писателя.

Вижте интервюто във видеото.