Къде отиват парите от обществените поръчки?

Разследване в "120 минути"

Реклама

Те просто взеха едни пари! За наша сметка всъщност! Сумата, която те трябва да ми доплатят е 8500 лв., но съдът решава да платят разходите по делото и полагаемите се лихви. 10 000 лв. от този обект, казва реставраторът д-р Стефко Аенски.

Историята ни е за тази уникална по рода си църква от 12-ти век, която е реставрирана за стотици хиляди левове европейски пари. Община Рила избира, възлага и плаща на фирма-изпълнител, която обаче превъзлага голяма част от работата на подизпълнител. Подизпълнителят превъзлага на под-под-изпълнители. Част от последните се оплакват, че са единствените реални работници срещу цени много по-ниски от договорените в обществената поръчка. И не им плащат за труда вече 4-та поредна година.

Д-р Стефко Аенски е един от четиримата квалифицирани реставратори на стенописи, наети като крайни изпълнители по възстановяването на стените на стария храм.  

"Ние бяхме безумно щастливи, че дойде времето на този обект. В един момент стана така, че ние сключваме с една фирма, която въобще не я знаехме. Тя беше внедрена между нас и пълния инженеринг. "Митстрой" всъщност ми се явява възложител. Пита се в задачата защo вмъкнаха тази фирма? Защо трябваше всъщност да не ни платят? След като ние опънахме цялата работа за художествената реставрация?", коментира д-р Стефко Аенски.

Аенски и неговият колега Вацлав Купецки имат да взимат по над 8000 лв. финално плащане за труда в църквата.

"Четири години минаха, ние не сме спирали да се надяваме, но до този момент така и нищо не се е случило", казва реставраторът д-р Вацлав Копецки.

Хиляди левове има да взима и Антонио – строител и археолог. С договори и протоколи той и управителят на фирмата им "Иридея" показват, че като последни по веригата са извършили строителната работа по възстановяването на църквата.

"По договор трябваше да получим 113 000 лв. Оставаше да ни изплатят още петдесет и няколко хиляди лева, но понеже моето лично желание да направим черквата, ние със средства на фирмата, ние завършихме черквата. Осъдени са, че са ни длъжници, имат запор върху сметките", заяви Антонио Траянов, директор на фирма "Иридея".

Вижте повече във видеото.