Как над 5 милиона лева за ремонт на пътища бяха дадени без конкурс?

Поръчката е за нуждите на гранична полиция при охрана на границата

Как над 5 милиона лева за ремонт на пътища бяха дадени без конкурс?

Реклама

Обществена поръчка за ремонт на пътища срещу над 5 милиона лева европейски пари е дадена на фирми без конкурс. Изискването за конкуренция при държавните поръчки за милиони е прескочено с обяснението за неотложна нужда. Какво значи неотложност в случая и доколко тя оправдава липсата на конкуренция при поръчката провери Марин Николов.

15 декември 2023 г. Седмица преди Коледа Югоизточното държавно горско предприятие възлага обществена поръчка за ремонт на пътища до българо-турската граница. Стойността му е 5 400 000 лв. Парите са европейски, а поръчката е за нуждите на „Гранична полиция“ при охрана на границата.

„Подравняване, след това настилане с нов материал и отводняване на пътя“, казва Станимир Сотиров, зам.-директор на ЮИДП- Сливен.

Поръчката е възложена бързо - вместо да обяви обичайния по закон конкурс за най-изгодна оферта, горското предприятие директно посочва 3 фирми да извършат ремонтите и дава милионите. Първата от фирмите е „Елит Строителна Компания“ с управител Иван Диков, племенник на бившия главен архитект на София Петър Диков. Друга негова фирма е акционер в „Слънчев Бряг Холдинг“, заедно с дъщерята на някогашния член на групировката СИК Младен Михалев - Маджо. Вторият изпълнител на ремонтите до границата е сдружение на водещата „Кристална Вода АД“, която е 85% собственост на фирма с управител Ася Христова. Същата оглавява компании на Румен Гайтански, известен покрай извозването на боклука на София, а напоследък – и със строежа на скандално известната незаконна сграда край язовир Искър, чието събаряне започна наскоро.