Как живеят медицинските сестри на първа линия?

Кризата с коронавируса ни научи да ценим повече нашите медицински работници, защото особено в някои части на страната те отдавна са изчезващ вид

Реклама

Кризата с коронавируса ни научи да ценим повече нашите медицински работници, защото особено в някои части на страната те отдавна са изчезващ вид. Към днешна дата 7 медицински сестри се падат на 1000 души население, според данни на Световната здравна организация. В България са едва 4, с тенденцията да намаляват. В седмицата на професионалния им празник, 12 май - с две сестри, които се борят на първа линия със коронавируса, ни среща Теодора Трифонова.

Реанимационната сестра Марина Михайлова е сред медиците, които се грижат за болните от COVID-19 в специално, изолирано отделение.  

"Преди всичко предизвикателство. Научихме се да работим в една извънредна ситуация, в която до сега не бяхме попадали. Сблъскахме се с нещо, с което до сега не се бяхме сблъсквали", каза Марина Михайлова.

Сестра Валентина Вутова работи в спешното отделение. 

"Всеки човек ние го третираме като потенциален носител. От тази гледна точка никой от нас не си позволява  тези срещи със своите близки, не само на мен, но на всички ни липсват", каза Валентина Вутова.

И двете разказват, че от началото на заразата не са виждали близките си.