Каква ще е съдбата на Пригожин след 24-часовия поход за справедливост към Москва?

Гости по темата в студиото на „120 минути“ са журналистът Валерий Тодоров и експертът по международна сигурност проф. Боян Чуков

Реклама

Каква ще е съдбата на Пригожин след 24-часовия поход за справедливост към Москва? Този въпрос коментираха в студиото на „120 минути“ журналистът Валерий Тодоров и експертът по международна сигурност проф. Боян Чуков. Според тях Путин и Пригожин са сходни образи, макар първият да се е рефинирал с влизането си във властта, а вторият е „миналото на Путин“.

„Беше ясно, че едва ли ще се стигне до сражения, до опит за преврат или метеж. Въпросът беше как ще се развие в чисто политически план ситуацията. Явно е търсен външен вариант“, коментира журналистът Валерий Тодоров.

Тази развръзка го навежда на мисълта, че е имало предварителен сценарий. „Най-малкото е имало някакви предварителни очаквания както от страна на Пригожин, така и на Кремъл. Очакване, че ще могат да се разбера. Освен ако не е имало предварителна уговорка и самият Пригожин да е излязъл от тези уговорки. Но едно е ясно – бъдещето на част от средния елит няма да е розово“, каза още той.

Валерий Тодоров е категоричен, че става дума предимно за политическа, а не за военна интрига. Според него тази 25-хилядна армия няма просто така да отиде и да седи кротко в Беларус, още повече, че самият Пригожин е дал заявка, че иска да участва в управлението на Русия. „Въпросът е какво иска Пригожин, какво искат от него в момента и какво ще искат по-нататък“, поясни той.