Камелия Нейкова: На предстоящите парламентарни избори броенето на гласовете ще се заснема със смартфони

Нейкова припомни, че целта на видеонаблюдението е да има прозрачност в тази част от изборния процес

Камелия Нейкова: На предстоящите парламентарни избори броенето на гласовете ще се заснема със смартфони

Реклама

На предстоящите парламентарни избори на 2 април броенето на гласовете ще се заснема със смартфони. Те ще се поставят на стойка и трябва да предават в реално време всички действия на Секционните избирателни комисии (СИК) след приключването на изборния ден. „Ще се излъчва през платформа, създадено от „Информационно обслужване“ и достъпът ще е публичен“, обяви в интервю за предаването „120 минути“ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Нейкова припомни, че целта на видеонаблюдението е да има прозрачност в тази част от изборния процес.

Новост при тези избори ще е възможността избирателите да гласуват с хартиена бюлетина или с машина, като разписката от устройствата ще е със силата на бюлетина. Председателят на Избирателната комисия показа трите вида бюлетини за вота – хартиена бюлетина за гласуване в страната и за вота зад граница, в която няма преференции. Третата бюлетина е тази от машините.

Хартиената бюлетина ще е в кочан и трябва да се откъсне от него пред избирателя. Накрая върху нея се поставят два печата. Разписката от машините вече също ще се пуска в урна, върху нея ще се поставя един печат. Бюлетините от двата вида гласуване ще се броят и отчитат отделно.