Красимир Вълчев: Помощи за постъпване в първи клас ще се дават на две части - втората ще е обвързана с посещаемостта

Невъзможното образование. Колко деца няма да отидат на училище?

Реклама

Учителската професия е съзидателна професия. Това е и професия на бъдещето. Много професии ще изчезнат през десетилетието, но учителите ще останат. Няма да има машини учители, а напротив – ще има нужда от учители на машините. Това каза в предаването "120 минути" министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Там, където в училище системата е работила добре, успяла е да интегрира предишните поколения деца, които сега са родители, нямаме проблем с редовната посещаемост, но имаме редица училища, където имаме проблеми. Имаме училища, където не полагат достатъчно усилия, а ние като министерство имаме задължението да ги накараме да имат такива политики, да положат максимум усилия, защото иначе означава да станем съучастници на поредното поколение неграмотни", заяви той.

"Ограничихме отпускането на семейни и социални помощи при непосещение. За по-дълго време се спират дори енергийните помощи. Помощи за постъпване в първи клас ще се дават на две части - втората ще е обвързана с посещаемостта", поясни Вълчев.

Вижте във видеото целия разговор с министърът на образованието.